anekdootti digirunouden historiasta

tammikuu 6, 2010

Digipoeetta ja teoreetikko Philippe Castellin paljastaa teoksensa Update ! (2008) johdannossa hieman erikoisen taustan runomuodon verkkaiselle vastaanotolle. Siinä on toki muitakin osia, mutta jo tämä ensimmäinen on kerrassaan hilpeä:

1990-luvulla, ennen internetin yleistymistä, erilaisten kohorttien yhteisjulkaisut sisälsivät oheismateriaalina cd-romeja. Niissä oleviin video- ja digirunoihin ei koskaan viitattu. Myöhemmin on paljastunut, etteivät kriitikot / tutkijat tavanneet tutustua niiden sisältöihin. Syy: musiikkilehdistöstä tuttu näytelevy-käytäntö oli opettanut, ettei niissä kuitenkaan ole mitään sen kummempaa.

Laiskuus, nimesi on [jokin kulttuurinen viite, jota en jaksa tarkistaa].

Mainokset

9 vastausta to “anekdootti digirunouden historiasta”

 1. jpsipilä said

  Muodossa on ongelma… kirjan voi selata, levy pitää laittaa jonnekin ja painaa jotakin nappulaa. Hikihän siinä tulee.

  • kristian said

   castellin kirjoittaa kirjan dominoivasta asemasta laajemminkin. flyereina, julisteina, vihkoina, äänitallenteina jne. leviävä runous ei ole yhtään sen noteeratumpaa kuin digi- tai videorunouskaan, kun taas ei ole harvinaista että se on erinomaisen kiinnostavaa ja/tai tietoisesti kirjamuodon ulkopuolelta ilmaisuvälinettään laajentavaa.

   • Mikael said

    Jos tarkentaa Suomeen ja tähän päivään, tuntuisi siltä, että ”ilman kansia leviävä runous” tarvitsisi pääkallopaikan, yhdistetyn galleria-kahvila-luenta-paino(ttoman)tilan, jonkin konkreettisen paikan, johon ilmiöt ja asiat voidaan (asioiden yksinkertaistamiseksi, hahmottamiseksi) liittää.

 2. Mikael said

  Hyvä toi Castellin huomio.

  Tässä yhteydessä on pakko ottaa esiin myös demoskene, joka jo varhain lunasti arvostetun paikkansa digitaalisen undergroundin ja kaupallisen highgroundin johdottamassa välitilassa.

  http://www.youtube.com/watch?v=tDajSqzdywY (Assembly 2007)

  • kristian said

   kelpo pointti, johon ei lisättävää. Astunkin linkkisi innoittamana sen viereen.

   Täällä oli loppuvuodesta live herring! -tapahtuma, jossa Vakiopaineen seinälle heijastettiin demoja 1980-luvulta nykypäivään. Oli jännää huomata miten paljon enemmän pidin vanhoista. Tuntuu kuin niiden tekniset rajoitteet olisivat antaneet enemmän tilaa runollisille ideoille (tai pakottaneet niitä esiin). Karkeassa ympäristössä ohjelmoijien oli kehitettävä ratkaisuja teknisten vastusten ehdoin, niiden rajoilla. Nyt – hieman karrikoidusti – kun tietokoneilla voi tehdä mitä vain, demojen estetiikka on siirtynyt musiikkivideoiden kaltaiseen visuaaliseen kekseliäisyyteen, jossa luovuus on täysin vapaata ja materiaalisista rajoitteistaan irronnutta.

   Voihan toki olla niinkin, etten vain tunnista nykyisten koneitten teknisiä rajoituksia, toisin kuin demoskenen afficiandot.

   Ja: linkkaamasi demo oli kyllä namia (se vain oli mielestäni vähemmän runollinen kuin vanhat)

   • jonezo said

    Olet oikeassa, ne tekniset rajoitteet pakottivat ideoita esiin.

    Uusia kuusnepademoja muuten ilmestyy aina silloin tällöin. Viimeeksi kun kävin Assyilla (Josta tosin on aikaa) oli siellä esillä ainakin yksi kuusnepalla tehtyä demo.

 3. Mikael said

  Vai onko se ”johdoton välitila”. Riippuu kai siitä, mihin mikäkin kytketään…

 4. Eiks se mene edelleen kuitenkin niin että demot on nimenomaan ohjelmoituja, mutta kun koneiden tehot on kasvaneet ni matsku on ”paremman näköstä”? Ympäristö sinänsä on edelleen yhtä karkea, koska niiden tekemiseen ei käytetä 3dmaxia tai jotain muita animaatio-ohjelmia jne jne.

  • kristian said

   Niinhän se, eikä minulla siihen. Kunhan huomioin kuinka vanhemmissa demoissa rajat oli toisaalta helpompi hahmottaa sen mukaan mitä voi tehdä, mitä on onnistuttu tekemään. Runollisuus on tässä siis toisaalta kovin lainausmerkillistä, toisaalta varsin konkreettinen kokemus demoissa olennoitujen grafiikanpyöritysten ja visuaalisten ideoiden luonteesta. Mutta en siis samaista niitä esim. digi- tai videorunoihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s